
FAQs

Question Response

Q1
Do I need to meet any 
specific requirements to 
bill for telehealth services?

A1

Healthfirst is temporarily waiving the telehealth 
privileging process and allowing providers to 
render and bill for medically needed telehealth 
services.

In alignment with Executive Order 202, a 
temporary waiver was put in place through 
September 7, 2020. In accordance with the latest 
guidance released by the Department of Health 
and Human Services Office of Civil Rights (OCR), 
the waiver period has been extended to 
October 23, 2020.

Providers who are not privileged after this date 
will no longer qualify for reimbursement of 
telemedicine services.

If you would like to initiate the privileging 
process, a copy of the application can be found 
on the Healthfirst Provider Portal at 
hfproviderportal.org.

Q2

Am I required to go 
through the Healthfirst 
privileging process 
to continue to bill for 
telehealth services after 
the waiver period ends?

A2

Yes, providers will need to be approved 
by Healthfirst to continue qualifying for 
reimbursement of telehealth services.

We encourage providers to complete the 
Telehealth Application and Assessment Tool 
during the waiver period to avoid any gap in time 
between when a provider applies for the privilege 
of rendering telehealth services and when he/she 
is considered approved to do so.

Q3

Where can I obtain a 
copy of the Telehealth 
Application and 
Assessment Tool?

A3

You can access this tool by logging 
in to the Healthfirst Provider Portal at 
hfproviderportal.org and clicking on the 
Provider Resource Center tab. Please return 
the completed application to your Account 
Manager to facilitate the review process.

Provider Telehealth Policies

http://hfproviderportal.org/
http://hfproviderportal.org/
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Q4
Is Healthfirst waiving CMS 
and state-based originating 
site restrictions?

A4
Yes, in accordance with CMS and New York State 
guidance, originating site restrictions have been 
lifted for all lines of business.

Q5

Does Healthfirst telehealth 
coverage include coverage 
of services rendered by 
telephone?

A5

Yes, Healthfirst will reimburse coverage of 
telehealth services in accordance with the 
member’s benefit package.

Q6

Does Healthfirst require 
services to be rendered 
using a specific platform or 
software?

A6

During the state of emergency, all telehealth 
applications will be covered, as appropriate 
to properly care for the patient. We strongly 
encourage providers to use dedicated secure 
transmission linkages that meet minimum federal 
and state requirements, including, but not 
limited to, 45 C.F.R. Parts 160 and 164 (HIPAA 
Security Rules); 42 C.F.R. Part 2 (Confidentiality of 
Substance Use Disorder Patient Records), Public 
Health Law Article 27-F, and Mental Health Law 
§ 33.13. Transmissions must employ acceptable 
authentication and identification procedures by 
both the sender and the receiver.

Healthfirst will not be enforcing this requirement 
during the waiver period.

Q7

What is the provider’s 
responsibility to ensure 
that the telehealth visit is 
confidential?

A7

Telehealth services are subject to the Health 
Insurance Portability and Accountability 
Act (HIPAA) and all other relevant laws and 
regulations governing confidentiality, privacy, 
and consent. However, the Department of Health 
and Human Services Office for Civil Rights 
(OCR) has issued a Notification of Enforcement 
Discretion for telehealth services during the state 
of emergency. OCR will not impose penalties 
for HIPAA noncompliance against healthcare 
providers in connection with the good faith 
provision of telehealth during this period. All 
providers must still take steps to reasonably 
ensure privacy during all patient-provider 
interactions.

Q8
Is there a cost share and 
copayment applied to 
telehealth visits?

A8 All cost shares have been temporarily waived for 
all lines of business.
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Q9
At what rate will I be 
reimbursed for telehealth 
services?

A9

You will be reimbursed in accordance with the 
fee schedule applicable under your Healthfirst 
contract during this emergency period.

Rates may be subject to adjustment in the future 
through an amendment that meets all applicable 
statutory and contractual requirements.

Q10
Are there specific billing 
guidelines that Healthfirst 
expects me to follow?

A10

Healthfirst has established billing guidelines that 
can be found here.

The billing guidance outlines a list of CPT codes 
that are reimbursable by Healthfirst.

Q11

Can a Place of Service 
(POS) other than POS 2 
be used when billing a 
telehealth claim?

A11

You may bill a POS historically used to reflect 
services performed in the office or in-person 
setting but modifier GT or 95 must be used. 
This is subject to change based on Regulatory 
guidance.

Q12

I submitted a claim 
in accordance with 
Healthfirst’s telehealth 
billing guidelines but it was 
denied. Why?

A12

If you submitted a claim in accordance with our 
billing guidelines and it was denied, your claim 
will be adjusted accordingly.

We appreciate your patience as we work on 
updating our system to reflect the necessary 
changes to support proper reimbursement for 
telehealth services.

http://www.hfproviders.org/en/provider-resources/coronavirus-covid-19
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Q13 What is section 3710 of the 
CARES Act? A13

Section 3710 of the CARES Act directs the 
Secretary of Health and Human Services to 
increase the weighting factor of the assigned 
Diagnosis-Related Group (DRG) by 20 percent for 
an individual diagnosed with COVID-19 and 
discharged during the COVID-19 Public Health 
Emergency (PHE) period. As such, admissions 
occurring on or after September 1, 2020, with 
claims eligible for the 20 percent increase in the 
Medicare Severity-Diagnosis Related Group 
(MS-DRG) weighting factor, must show 
documentation of a positive COVID-19 
laboratory test result in the patient’s medical 
record. Positive test results must be 
demonstrated using only the results of viral 
testing (i.e., molecular or antigen), consistent 
with CDC guidelines. The test may be performed 
either during the hospital admission or prior to 
the hospital admission.
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